ForrásTégla

Vályogtégla alkalmazása 4.rész: Válaszfal

Sorozatunk negyedik részében a ForrásTégla vályog válaszfal építési megoldást mutatjuk be. 

Kis összefoglaló a vályogtégla és vályog válaszfalak előnyeiről: 

  • Környezetbarát, természetes építőanyag 
  • Hangszigetelése kimagasló 
  • Kiváló hőtároló képessége 
  • Páraszabályzó 
  • Mérsékli a káros sugárzásokat és az elektroszmogot 
  • Kivitelezése nem igényel extra szaktudást 

Környezetbarát, természetes építőanyag 

Előállítása során elenyésző a széndioxid kibocsátás és a primer energiafelhasználás (nincs égetés, fedett szín alatt történik a természetes szárítás). Életciklusa után visszaforgatható a természetbe.  

Hangszigetelése kimagasló 

Tömegéből és anyagszerkezetéből adódóan jól elnyeli a zajt, így nagyon jók az akusztikai paraméterei. Alkalmazható könnyűszerkezetes házakhoz is, tömeg és léghanggátlási értékek javításához. 

Kiváló a hőtároló képessége 

Jelentős tömegének köszönhetően kiváló a hőtárolási és hőfokcsillapítási képessége. 

Páraszabályzó 

Kimagasló a páraszabályzó képessége. Képes „gazdálkodni” a párával, így egészségügyi szempontból optimális, egyenletes páratartalmat, tökéletes lakóklímát biztosít. Ezt a tulajdonságát a vályogvakolattal történő alkalmazása teszi még tökéletesebbé. 

Mérsékli a káros sugárzásokat és az elektroszmogot 

A sugárzásokat nem visszaveri, hanem elnyeli, így mérsékli a másodlagos kozmikus és mesterséges rövidhullámú sugárzások (pl. mobiltelefonok) erőtereinek hatását. Jó árnyékoló hatása miatt véd az épület elektromos berendezései által keltett elektroszmog ellen. 

Válaszfalak kivitelezése, alkalmazása 

A vályog válaszfal anyaga lehet: 

12 cm vastag ForrásTégla kettősméretű vályogtégla 

18 cm vastag ForrásTégla 30-as vályogtégla 

  

10 cm vastag ForrásTégla NF10 válaszfal vályogtégla 

 

válaszfal vakolat nélküli vastagsága kis- és kettősméretű vályogtágla esetén 12, 25 cm; 30-as vályogtégla használata esetén 18, 30 cm; NF10 válaszfal vályogtéglával pedig 10 cm-es fal építhető. 

 ForrásTégla 30-as vályogtégla válaszfal 

A habarcs anyaga javított vályoghabarcs, 18 cm-nél vastagabb válaszfal esetén lehet tisztán vályoghabarcs. 

A végleges padló szintjéhez képest minimum 5 cm-rel magasabbról kell indítani. Kezdő soroknak ajánlott kisméretű tömör téglát használni. 

Kettősméretű vályogtágla válaszfal építése 

12 cm fölötti válaszfalak a hagyományos téglakötési szabályok alapján -vízszintes és függőleges teli fugával falazhatók, acélhuzalos merevítés nélkül. 

ANF10 válaszfal vályogtégla falazási szabályai megegyezik a hagyományos nútféderes kerámia válaszfallapok építéselőírásaival. Két soronként acélhuzal merevítés szükséges és csak vízszintes habarcsozással készül. 

 ForrásTégla NF10 válaszfal vályogtégla 

A ForrásTégla NF10 válaszfal vályogtéglából egyszerre, egy nap alatt, legfeljebb 5-7 sor építhető a falazóhabarcs kinyomódásának elkerülése miatt.   

A válaszfalat ne -közvetlenül- pontonként ékeljük. Száradás és ülepedés után a felső síkjára „sárdeszkát” kell elhelyezni úgy, hogy a 8-10 cm széles deszka és a födém között 2-3 cm-t kell hagyni, amit keményfa ékekkel kell kiékelni. A maradék rést pedig habarccsal kell kitölteni. A PUR hab kitöltést és felső „rögzítést” nem ajánljuk. 

 

ForrásTégla vályogvakolat rendszer 

A vályog válaszfalak vakolásához a ForrásTégla vályogvakolat rendszer használható, cementes és gipszes vakolatok használata kerülendő. 

 
 Kész vályogtégla válaszfal mészfestéssel 

A cikksorozat első három részéitt olvashatja: 

1. rész: Vázkitöltő fal téglapillérekkel

2. rész: Vázkitöltő vályogfal vasbeton pillérekkel

3. rész: Vályogtégla bélésfal