ForrásTégla

Vályogtégla alkalmazása 3.rész: Bélésfal

Sorozatunk harmadik részében a ForrásTégla vályogtégla bélésfal építési megoldást mutatjuk be.

A külső oldalon méretezett kerámia teherhordó falréteg épül, a belső oldalon pedig vályog falréteg, azaz vályog bélésfal készül, a vályog válaszfalakkal egy ütemben

A külső fal (19 cm teherhordó ForrásTégla U-FORM falazat) hagyományos módon koszorúval ellátva

Külső oldalon méretezett kerámia falazóelemes teherhordó fal készül (pl: ForrásTégla U-FORM 19, 30 cm vastagsággal, vagy ForrásTégla B-FORM 18, 30 cm vastagsággal). Mivel az U-FORM és B-FORM teherbírása igen jelentős, ezért földszintes épület esetében elegendő csak „futóra” építeni a külső falréteget. A statikailag indokolt helyeken vb pillérek készülhetnek (esetleges kihajlás, merevítés miatt). A pillér készülhet utólag, a falazásnál csorbázva kihagyott helyekre, kétoldali zsaluzattal, vagy önállóan zsaluzva, illetve zsalukő köpenyes rendszerben.

A teherhordó fal elkészülte után felkerülhet a tető, így a vályog bélés- és a válaszfal már időjárástól védett helyen épülhet.

Boltíves nyílásnál a kávák vágott U-FORM-mal kiképezve, ehhez csatlakozik a vályog bélésfal (Ez projekt specifikus, normál esetben a vályog réteg „kifuthat” a kávákhoz). A képeken látható parapetnél a belső vályog bélésfal elhagyásra került, kiváló helyet biztosítva az ablak alatti radiátornak.

Az épület belülről a már elkészült vályog bélésfallal. Egyenes záródású nyílásoknál kiegészítő áthidalóval, íves nyílásoknál falazott boltövvel kialakítva

A bélésfal készülhet egyéb teherhordó falazat (beton, pórusbeton, mészhomok) belső oldalára is, vagy akár felújításnál, meglevő falazathoz.

A vályog bélésfal anyaga lehet:

12 cm vastag ForrásTégla kettősméretű vályogtégla

18 cm vastag ForrásTégla 30-as vályogtégla

10 cm vastag ForrásTégla NF10 válaszfal vályogtégla

A bélésfalat szorosan a külső falhoz kell építeni kb 1 cm kihabarcsozott teli fugával. A kettősméretű ás 30-as vályogfal állékonysága miatt nem szükséges a kerámiafalhoz külön bekötni. Az NF10 válaszfalat pontonként össze kell kötni a teherhordó fallal. Négyzetméterenként min. 3-5 megfogás szükséges. Erre a legalkalmasabb a „Hilti” szalag, amit falazás közben a vízszintes fuga magasságában kell bedübelezni a csatlakozó főfalba. A szalag a bélésfalba min. 8 cm-t érjen bele.

További részleteket az Alkalmazástechnikai útmutatónkban talál.

Kívülről haladva a rétegek: vakolható kőzetgyapot hőszigetelő rendszer, Forrástégla U-FORM teherhordó falréteg, ForrásTégla 30-as vályogtégla bélésfal, belső oldalon ForrásTégla vályogvakolat rendszer.

Az elkészült épület. Építész: Sallós Csaba, generáltervező: Major Attila

A cikksorozat első két részét itt olvashatja:

1. rész: Vázkitöltő fal téglapillérekkel

2. rész: Vázkitöltő fal vasbeton pillérekkel