ForrásTégla

Vályogtégla alkalmazása 2.rész: Vázkitöltő fal vasbeton pillérekkel

Sorozatunk 2. részében a ForrásTégla vályogtéglák falazatépítési lehetőségei közül a vasbeton pillérek között utólag falazott vályogtégla fal megoldást mutatjuk be.

A pillér anyaga vasbeton, de a tartószerkezet lehet még acél, esetleg méretezett faszerkezet is.
A fal vastagsága kis- és kettősméretű vályogtégla esetén 25, 38, 51 cm. 30-as vályogtégla esetén 30 vagy 49 cm.

Kisméretű  Vályogtégla
Kettősméretű  Vályogtégla
30-as Vályogtégla

Optimális és költséghatékony megoldásnak a 30-as vályogtéglát javasoljuk kötésben, azaz 30 cm vastagságban. Erre mutatunk most példát.

Amennyiben a pillérek és a vályogfalazat szélessége megegyezik, az anyagváltásnál technológiai, dilatációs hajszálrepedés léphet fel. Ennek kiküszöbölésére jó megoldás a belső oldali dupla stukatúr nádvakolat, vakolaterősítő hálóval kiegészítve. De a legjobb, ha a pillérek mélységét 20 cm-ben maximalizáljuk. Ha statikailag szükséges akkor a keresztmetszetét a falazat irányával megegyezően növeljük 20/30, 20/40, stb méretűre. Ezzel a vályogfalazatba „integrálhatjuk” a pilléreket, a gerendákat és az áthidalókat az ábrán látható módon.

20/20 cm vastag vb pillér 30-as vályogtéglával
20/30 cm vastag vb gerenda 30-as vályogtéglával
Kiegészítő áthidaló

A VB szerkezet így a külső oldalon helyezkedhet el és a belső oldalon homogén vályog falréteg alakul ki.

A vályogtégla könnyedén akár kézi fűrésszel is vágható.

A pillérek, főfal csatlakozásoknál és falsarkoknál, illetve statikai méretezés szerinti távolságokra és keresztmetszetekkel készülnek. A gerendák nem hajolhatnak le, a kitöltő vályog falazat nem vehető igénybe teherhordásra.
Habarcs anyaga „javított vályoghabarcs”.

A szerkezetkész vályogtégla vázkitöltő falazatú épület (a fürdő résznél 30 cm-es B-FORM, az oromzatnál 18 cm-es B-FORM falazattal)
A belső oldalon homogén vályog falréteg

A külső oldalon természetes, vagy egyéb szálas, páraáteresztő hőszigetelés készülhet az energetikai követelményeknek megfelelően minimum 14-16 cm-ben, de lehetőség szerint 20 cm, vagy e feletti vastagsággal. A vasbeton szerkezetet nem kell külön hőszigetelni, mivel a méretes hőszigetelés mögött a hőhíd hatás nem jelentős.

A habarcs megszilárdulása és a kitöltő falazat kellő ülepedése után a belső oldalon ForrásTégla vályogvakolat rendszert alkalmazzunk.

Az első részt itt olvashatja:
1. rész: Vázkitöltő fal téglapillérekkel