ForrásTégla

Vályogtégla alkalmazása 1.rész: Vázkitöltő fal téglapillérekkel

Sorozatunkban a ForrásTégla vályogtéglák különböző falazatépítési lehetőségeit mutatjuk be.

Az ÉMI minősítőintézet előírásai, földrengés és egyéb statikai szempontok alapján a vályogtégla vázkitöltő falazatként használható, ezért építéséhez merevítő-, tartó pillérek (segéd tartószerkezet) beépítése szükséges. Ennek ellenére több száz lakóház épült évtizedekkel korábban hazánkban tisztán „modern” vályogtéglából, statikai erősítés nélkül, amikor a minősítés nem volt még ennyire szigorú. Ezek az épületek azóta is tökéletesen működnek. (lásd: Kolping Hotel, Bioházak). Nyugateurópában is számos példát találhatunk az égetetlen agyagtégla, azaz a modern vályogtégla alkalmazására.

Alkalmazási terület szerint az alábbi falazatok készíthetők:

1. Vázkitöltő vályogfal, téglapillérekkel együtt falazva

  

2. Vázkitöltő vályogfal, vasbeton pillérek között utólag falazva

3. Bélésfal, külső oldalon kerámia teherhordó -, belső oldalon vályog falréteg

 

 4. Válaszfal, tisztán vályog térelhatároló falazat

 1. rész Kerámia téglapillérekkel együtt falazott vályogtégla fal

A pillér anyaga a vályogtéglával megegyező méretű kerámia elem, például a 30-as vályogtéglához a ForrásTégla B-FORM kerámia tégla használhat

30-as Vályogtégla
B-FORM kerámiatégla

 

A vályogtéglákat és a kerámia téglákat kötésben kell falazni. A vályogfalazat téglakötési szabályai megegyeznek a hagyományos falazóelemek kötési szabályaival.

Vályogtéglák és kerámia téglák együtt falazva

Figyelem! Más gyártó kerámia tégláinál lehetnek gyártásból adódó eltérések, ami megnehezítheti a fugavastagságok tartását, többlet habarcs felhasználást eredményezve!

Pillérek méretezés szerinti távolságokra és keresztmetszetekkel, illetve főfal csatlakozásoknál és falsarkoknál készülnek.

Habarcs anyaga 38 cm-es falvastagságig „javított vályoghabarcs”, 38 cm-től egyszerű vályoghabarcs. A pilléreknél nem kell habarcstípust váltani, az ülepedés miatt egy fajtával készüljön.

Sarkokon és nyílásoknál kerámia pillér erősítés
A kész épület. Év tetője 2018. pályázaton II. díjat nyert
építész: Csóka Balázs DLA